Dispečing: 051/7470 204

Do prevádzky sme zaradili parciálne trolejbusy

2. mája 2024 začala nová etapa prešovskej MHD. Do prevádzky sme po prvý raz nasadili parciálne trolejbusy Škoda 27 Tr Solaris. Tieto trolejbusy sú vybavené trakčnou batériou, ktorá trolejbusu umožňuje až 12-kilometrový dojazd mimo trolejovej siete. Takýmto spôsobom vieme rozšíriť pole pôsobnosti trolejbusovej dopravy do ďalších miest v Prešove, kde nie je vybudované trolejové vedenie a doposiaľ tam premávali iba autobusy. S nasadením trolejbusov počítame prioritne na linkách 29, 32, 32A a 39, no v rámci obehov sa môžu vyskytnúť aj na iných linkách MHD.

Šesť kĺbových trolejbusov Škoda 27 Tr Solaris bolo dodaných na prelome rokov 2023 a 2024 v rámci projektu "DPMP - Nákup parciálnych trolejbusov", ktorý je spolufinancovaný z fondov EÚ. V rámci tohto projektu boli zároveň obstarané aj štyri trolejbusy SOR TNS 12 štandardnej dĺžky, ktoré sa aktuálne podrobujú procesu homologizácie, teda schváleniu na premávku na trolejbusových dráhach.

Šesť moderných trolejbusov s označením Škoda 27 Tr s karosériou Solaris ponúka cestujúcim vďaka svojej výbave maximálne pohodlie. Trolejbusy sú plne klimatizované a vybavené modernejším informačným a tarifným systémom. Štandardom pri všetkých nových vozidlách sú u nás USB nabíjačky pre dobíjanie mobilných zariadení, informačné LCD monitory a napríklad kamerový systém so záznamom v interiéri vozidla. Prácu vodiča zlepšuje bezpečnostný kamerový systém, ktorý sníma priestor pred a za trolejbusom, či kamera na zberači trolejbusu. Dôkladný prehľad o obsadenosti jednotlivých spojov poskytnú údaje získané z automatických počítadiel cestujúcich (APC), ktoré budú súčasťou výbavy vozidiel. Vo výbave tiež nechýba systém vonkajšej akustickej signalizácie pre cestujúcich so zrakovým postihnutím, ktorý na základe povelu z ovládača zahlási číslo linky a smer jazdy. Moderná elektrická výzbroj s rekuperáciou ušetrí náklady na prevádzku a poskytuje komfortnejší priebeh jazdy.

Cena jedného kĺbového parciálneho trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris je 666 672,50 € bez DPH. 


Text: DPMP, a.s.
Foto a materiály: DPMP, a.s. - Juraj Handzuš
2. 5. 2024