Dispečing: 051/7470 204

Prvé elektrické midibusy dorazili do Prešova

V piatok 22. septembra 2023, symbolicky na Deň bez áut, dorazili do areálu DPMP, a.s. prvé dva elektrické midibusy SOR EBN 8. Verejné obstarávanie na dodávku elektrických midibusov v dĺžke do 9 metrov vyhlásil DPMP, a.s. v máji minulého roka. Víťazom tejto súťaže sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy s.r.o., ktorej výrobky už cestujúci aj vodiči dôkladne poznajú. Český producent dodáva v týchto dňoch do Prešova 5 midibusov s elektrickým pohonom typu EBN 8, ktoré v súčasnosti premávajú napríklad v Bratislave alebo v rumunskom Brašove. Elektrické midibusy postupne nahradia v premávke najstaršie naftové midibusy, ktoré sú za hranicou životnosti a pre ďalšiu udržateľnosť prevádzky je ich výmena nutná. Zvýšeniu komfortu a spoľahlivosti prepravy sa tak cestujúci dočkajú napríklad na spojoch liniek 13, 20, 24, 41, či 42.

Midibusy majú nízkopodlažný vstup pri oboch dverách, samozrejmosťou je klimatizácia priestoru pre cestujúcich a zároveň uzamykateľné bočné okná. Vďaka modernému informačnému systému vrátane LCD monitorov v interiéri budú mať cestujúci vždy aktuálne informácie o trase daného spoja, ale aj o všetkých zmenách a novinkách v MHD. Novinkou je aj vonkajšia informačná tabuľa osadená na ľavom boku vozidla, ktorá zobrazuje číslo linky. Štandardom sa už stali USB nabíjačky na madlách pre nabíjanie telefónov, ktoré majú konektory typu USB A a C. Súčasťou vozidiel je aj kamerový systém v interiéri a exteriéri vozidla, ktorý nám už neraz pomohol pri riešení mimoriadnych situácií. Všetkých 5 midibusov je vybavených systémom automatického počítania cestujúcich (APC), vďaka nemu dokážeme vypracovať presné štatistiky o obsadenosti jednotlivých spojov. Elektrický midibus SOR EBN 8 pojme 16 sediacich a 37 stojacích cestujúcich. Garantovaný dojazd elektrobusu na jedno plné nabitie je 130 km.

Pred zaradením elektrobusov do prevádzky bude nevyhnutné vykonať administratívne úkony spojené s registráciou vozidiel a tiež zaškoliť našich zamestnancov na obsluhu, údržbu a opravy týchto vozidiel.

Financovanie nákupu zabezpečené z 95% vďaka Integrovanému regionálnemu operačnému programu, zvyšných 5% pokryl DPMP, a.s. z vlastných zdrojov. Celková hodnota zákazky je 1 946 188,73 € bez DPH, cena za jeden midibus je 381 499,75 € bez DPH. V areáli DPMP, a.s. na Bardejovskej ulici v Ľuboticiach bola v letných mesiacoch vybudovaná nabíjacia stanica pre tieto vozidlá v zložení 5 nabíjačiek pre pomalé (nočné) nabíjanie a jedna nabíjačka pre rýchle nabíjanie.


Text: DPMP, a.s.
Foto: DPMP, a.s. - Juraj Handzuš
22. 9. 2023